www.robowars.org

RoboWars Australia Forum Index -> Technical Chat

Drill shaft not turning


Post new topic   Reply to topic
  Author    Thread
LouisMiller



Joined: 12 Jul 2016
Posts: 4


 Reply with quote  
Drill shaft not turning

Hi hoping someone can help me! I have been following Angus's Robo Wars Youtube videos "How to build a Combat Robot - Episode 1 Cordless Drill Hacking" and have done all that he has said but my 18v Ozito drills (both) will not turn freely (even before I have screwed in the grub screws). Have I done something wrong? Is there a way to fix this?

Post Wed Jul 13, 2016 2:00 pm 
 View user's profile Send private message
marto
Experienced Roboteer


Joined: 08 Jul 2004
Posts: 5443
Location: Brisbane, QLD


 Reply with quote  

Pics? Have you disconnected the Motor wires? If not this may make the motors brake which causes some resistance.

Steve
_________________
Steven Martin
Twisted Constructions
http://www.botbitz.com

Post Wed Jul 13, 2016 2:22 pm 
 View user's profile Send private message Send e-mail MSN Messenger
LouisMiller



Joined: 12 Jul 2016
Posts: 4


 Reply with quote  

Thanks Steve for your response. I have tried to post a photo but with no success (I have two jpeg files or pdf files - cannot seem to upload either (?)). This is my first experience with this forum. To answer your question the wires have been disconnected from the main assembly but they still protrude from the drill motor - would this cause the resistance? If yes, how do I remove them? Thanks

Post Wed Jul 13, 2016 3:28 pm 
 View user's profile Send private message
marto
Experienced Roboteer


Joined: 08 Jul 2004
Posts: 5443
Location: Brisbane, QLD


 Reply with quote  

You will need to upload images somewhere else and then link here.

How much resistance are we talking about then. Like a drill is quite hard to spin from the output end just because of the gearing.

Steve
_________________
Steven Martin
Twisted Constructions
http://www.botbitz.com

Post Wed Jul 13, 2016 4:59 pm 
 View user's profile Send private message Send e-mail MSN Messenger
Ellis



Joined: 21 Jul 2012
Posts: 129
Location: Shopshire, England


 Reply with quote  

Imgur.com is an easy way to host images. Just upload and copy the URL to here. Smile
_________________
Online store - www.ranglebox.com
Pulsar and friends.

Post Thu Jul 14, 2016 3:23 am 
 View user's profile Send private message
LouisMiller



Joined: 12 Jul 2016
Posts: 4


 Reply with quote  

Hi, thx again for your help - I have finally the pics on imgur as requested (http://louisalston.imgur.com/all/).

Hope these photos are able to give you an indication as to the reason why the drill shaft is locked before I put in the grub screws. Thanks.

Post Fri Jul 22, 2016 11:57 am 
 View user's profile Send private message
Knightrous
Site Admin


Joined: 15 Jun 2004
Posts: 8469
Location: NSW


 Reply with quote  


quote:
LouisAlston's images are not publicly available.

_________________
RoboWars Sydney 2013 Sportsman Champion - Farmboy

Post Fri Jul 22, 2016 12:52 pm 
 View user's profile Send private message Visit poster's website
evil_steve



Joined: 06 Sep 2015
Posts: 296
Location: Adelaide, SA


 Reply with quote  

Have you tried actually running power through the motors and seeing what happens? I just took apart a drill where the shaft wasn't turning by hand even before putting in the grub screws, but it seems to run fine (I was a bit worried at first, given that I had to get a bit, ah, forceful to get the reverse threaded screw out).

If you're worried about smoking electronics with a stuffed motor/gearbox, you could make up a motor "tester" using the remains of a gutter drill. Here's one I prepared earlier:


Also, once you've uploaded the pics to imgur you can then imbed them in the chat here using the provided BBCode link - just change the size to "huge thumbnail" or something first, otherwise it'll show up bloody huge.

Post Fri Jul 22, 2016 2:48 pm 
 View user's profile Send private message
LouisMiller



Joined: 12 Jul 2016
Posts: 4


 Reply with quote  

<blockquote class="imgur-embed-pub" lang="en" data-id="a/O76rd">

Cheers I will try running power through the motor and let you know what happens.

Post Mon Jul 25, 2016 7:12 pm 
 View user's profile Send private message
  Display posts from previous:      

Forum Jump:
Jump to:  

Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1


Forum Rules:
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

 

Last Thread | Next Thread  >
Powered by phpBB: © 2001 phpBB Group
millenniumFalcon Template By Vereor.